W sobotę zobaczyłam w sklepie rabarbar!!!
Uwielbiam rabarbar!
Piekę ciasto z rabarbarem i robię coś na kształt powideł rabarbarowych
(z cukrem trzcinowym i cynamonem).
Przepis na to ciacho znalazłam w zeszłym roku w internecie i z przyjemnością je sobie przywłaszczyłam.
Smak jest maślany a dzięki temu, że ma mało cukru i rabarbar można zjeść 2 kawałki do jednej herbaty ;).
Moje ciasto ma śliczny kolor buraczkowy,
bo dodałam barwnik spożywczy.
Nie pytajcie o skład chemiczny, bo nie wiem...
Nic mi nie jest po zjedzeniu... oprócz mocno czerwonego języjka!
Wasze dzieciaki będą zachwycone :D.
Smacznego!
jeszcze cieplutki był na zdjęciu, dlatego tak się rozpływa :D
ps. Muszę zrobić drugie losowanie zestawu konikowego z candy... bo zwyciężczyni się nie zgłasza. Jeszcze się odezwę.
Ale pycha! a kolor idealny!!!:-)
OdpowiedzUsuńten kolor sprawia, że jeszcze bardziej mi się chce jeść to ciasto :)
Usuńo kurcze , ale super i ten kolor! mega intensywny:)))))))
OdpowiedzUsuńprzy okazji zapraszam na wiosenny konkurs do siebie:)
dobrego tygodnia:*
Zajrzę do Ciebie oczywiście jak się ogarnę, bo ja jeszcze pidżamowo.
UsuńKoniecznie zrób to ciasto!
Wow!!! Ale ciacho:)
OdpowiedzUsuń<3 już dziś jadłam na śniadanie :)
UsuńUwielbiam ciasto z rabarbarem. Już w tym roku piekłam , a teraz będę miała okazję powtórzyć tą przyjemność według twojego przepisu. Dziękuję .:-)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że się zainspirowałaś :).
UsuńJest trochę niskie... ale można dać wszyskiego 2x więcej i będzie duuuży placek!
Mniam :D
OdpowiedzUsuńKocham ciasta w każdej postaci , a Twoje wygląda smakowicie ;-)
jest, powiem nieskromnie - rewelacyjne ;)
UsuńDzięki za przepis,już spisałam i na niedzielę wypróbuje:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda:)
pozdrawiam
Gosiu jak masz drukarkę to można "druknąć" jpg
Usuńczekam na info jak wyszło i jak smakowało :)
fajne !!! a ja jakoś ten rabarbar zaniedbałam ! A podaj przepis na te powidła, oki? pozdrawiam, EWA
OdpowiedzUsuńObieram rabarbar, kroję w małe cząstki, dodaję cukier i cynamon na oko ;) i gotuję na wonym ogniu aż zgęstnieje. Co jakiś czas mieszam. Jem z chlebkiem i masełkiem lub serwuję dodatkowo obok ciasta z rabarbarem. Ja lubię dużo cynamonu. Dodaję cynamon niemieckiej firmy Ostmann
Usuńhttp://www.ostmann.de/gewuerz/Zimt__80989.html
Jak jestem w Niemczech to kupuję duuużo. Nasz jest słony taki...
Ja wlasnie po wczorajszym dniu matki, zostalam obdarowana ciachami z truskawkami i rabarbarem :))) Slinka cieknie, a mialam dbac o linie przed nadchodzacym urlopem ;)))
OdpowiedzUsuńNo i ja już schudłam a teraz znów truskawki lody bedą... ale wyjęłam matę do ćwiczeń i będę dziarsko ćwiczyć... jak tylko coś teraz zjem ;)
Usuńwygląda bardzo oryginalnie! rabarbarek :)
OdpowiedzUsuńŚliczny kolorek :))
OdpowiedzUsuńi buraczkowy język :)
UsuńUwielbiam rabarbar, a ciasto podoba mi się bardzo, więc nie omieszkam wypróbować. Barwniki żelowe w lodówce mam, ciekawe czy jeszcze się nadają, bo używam sporadycznie.
OdpowiedzUsuń... ten barwnik to tak tylko dla zabawy, żeby było łdaniej :)
OdpowiedzUsuńjak byłam mała uwelbiałam jeść rabarbar z cukrem ;))
OdpowiedzUsuńaj, tęsknię za tymi czasami, a takie cisto z chęcią bym zjadła ;)
Ja też zrywałam te łodygi u babci w ogródku i jadłam z wykrzywioną paszczą, bez cukru ;P.
UsuńCiasto jest bardzo łatwe a po sezonie na rabarbar można robić je z innymi owocami!!!!!!!!
No po prostu ekstra! Jeszcze nigdy nie próbowałam sztuczek z barwnikami. Czas najwyższy, bo efekt jest kuszący :)))
OdpowiedzUsuńSmakowity ten rabarbarowy, krwisty smakołyk :)))
I jak fajnie zestawiłaś kolory - bardzo mi się podobają takie kontrasty :))
Ściskam
Musisz upiec - to przepis na całe lato (a nawet na lata :D)!!!
Usuńdzięki za komplement :D
ojej jak dawno nie jadłam rabarbaru. jako mała dziewczynka wcinałam patyle maczane w cukrze i chyba zostala mi jakaś kwasowa trauma, bo rabarbaru już nie tknełam hihi. Pora przekonać się raz jeszcze i spróbować! Twoje ciacho w takim kolorze soczystym...mniami:)))
OdpowiedzUsuńgwarantuję, że zmienisz zdanie!
UsuńTo najłatwiejsze ciasto w świecie ;)
Jutro lecę na rynek,może będzie rabarbar. Ciasto wygląda super, a to zdjęcie surowego ciasta z zielonymi kawałkami- po prostu czaderskie, a najlepsze, ze to jadalne! ;)
OdpowiedzUsuńJa się już zaczęłam zastanawiać, bo mąż powiedział, że wygląda jak mięso ;)
Usuń!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
świetny kolor ! ;p
OdpowiedzUsuń<3
Usuńa ja to nigdy nie jadłam buraczkowego ciasta ale na pewno zrobie az mnie zaciekawiło ... pozdrawiam ciepluteńko
OdpowiedzUsuńDO ROBOTY NA SOBOTĘ, NA NIEDZIELĘ TRZEBABY UPIEC NOWE :)
Usuńu mnie dzis po jarmarkowo i chorobowo znowu więc dopiero myśle że wtorek sroda wypróbuje przepisik ... pozdrawiam ciepluteńko
Usuńcoś u was za często te choróbska... co? MOże czosnek dodawaj wszędzie :D.
UsuńZdrówka!
Ciekawe jak smakuje taki buraczek:)
OdpowiedzUsuńCAŁKIEM ZWYCZAJNIE :) BARWINIK JEST BEZSMAKOWY I BEZZAPACHOWY ;)
UsuńWygląda mega przepysznie, do tego ten niesamowity kolor - mniam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
ale później na rower trzeba na godzinę chociaż (właśnie wróciłam) zjada się jeszcze ciepłe, bo dłużej nigdzie nie wytrzymuje (jest na szczęście cieniutkie, niziutkie :)).
Usuńale kolor! :O
OdpowiedzUsuńzdrowe ciasta, to lubię:)
pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji:)
<3
UsuńHa:) w końcu do Ciebie dotarłam a trwało to dłuuugo:) Ciasto wygląda obłędnie - już mi ślinka pociekła:)
OdpowiedzUsuńjuż mam pomysł na następnego kolorowca no i cieszę się, że jesteś ;)
Usuń